Borş cu peşte, Borş cu găluşte de peşte, Borş cu găluşte de raci, Supă de dovlecei

Borş cu peşte, Borş cu găluşte de peşte, Borş cu găluşte de raci, Supă de dovlecei

Borş cu peşte, Borş cu găluşte de peşte, Borş cu găluşte de raci, Supă de dovlecei

produse romanesti

Borş cu peşte

Pui în borş ceapă, pătrunjel şi piper şi laşi să fiarbă. Speli, cureţi peştele bine, îl tai bucăţi măricele şi-l pui în borşul fierbinte, în care-l laşi numai un sfert de oră, descoperit. Peştii cei mai buni pentru supă sunt crapul şi morunul.

Mai gustos iese dacă se fierbe zarzavatul de supă cu puţină apă; când e pătruns, atunci se toarnă borşul, care a fiert deoparte, cu o ceapă întreagă. Se pune peştele când zeama a dat în fiert şi se lasă până se pătrunde bine. La sfârşit, se adaugă pătrunjel şi leuştean verde în castron. Unii pun şi hrean ras.

Borş cu găluşte de peşte

După ce fierbi bine peştele, desparţi carnea de oase şi o toci, apoi amesteci puţin miez de franzelă muiat în untdelemn, o ceapă coaptă şi tocată, sare, pi­per; amesteci bine totul până ce devine ca o alifie. Din această tocătură faci găluşte mici, pe care le prăjeşti în untdelemn, apoi le pui în borş, ca să fiarbă. Această supă se poate face şi cu zeamă de varză.

Borş cu găluşte de raci

Aceste găluşte se fac tot ca cele de peşte, cu deosebirea că la felul acesta de ciorbă, după ce se scoate carnea din raci, restul se pisează bine, se fierb în borş şi, înainte de a se pune găluştele în acest borş, îl strecori. (Racii trebuie mai întâi fierţi).

Supă de dovlecei

Razi coaja de la dovlecei, îi scobeşti şi îi umpli iarăşi cu ce ai scos din ei, amestecat cu miez de franzelă, cu tocătură de came de miel în care amesteci un ou sau două, după cantitate, sare, piper, puţin orez şi pătrunjel. Aşezi dovleceii umpluţi în oala cu zeamă de came şi îi laşi să fiarbă, adăugând puţin orez, sare, piper, ceapă tocată mărunt şi coaja de la o jumătate de lămâie. Când carnea este fiartă, dai la masă. Se pune în zeamă, să fiarbă înainte, zarzavatul de supă, apoi se pun dovleceii, care se pot pune şi cu apă în loc de zeamă de came.

Mulţi servesc această supă cu aguridă. Se fierb boabele de aguridă cu puţină apă, apoi se zdrobesc şi se strecoară zeama lor peste ciorba de dovlecei.