Sosurile de regim

Sosurile de regim

Sosurile de regim

produse romanesti

Sosul nou

Pentru bolnavii care nu pot suporta untdelemnul, iată un nou sos ce înlocuieşte maioneza:

Iei 150 g de unt proaspăt şi-l topeşti lângă foc. într-un castron ai pus două gălbenuşuri, pe care le baţi ca pentru maioneză. Bătând mereu, începi să torni, picătură cu picătură, untul topit, până ce termini. Sărează cât vrei.

Sos Bedruve

Se mănâncă cu peşte.

Iei 50 g de unt proaspăt şi o lămâie; lucrezi untul până ce s-a redus în
smântână, adaugi apoi, amestecând mereu, zeama unei lămâi şi puţină sare.

Sosul Mousseline uşor

Subţiază două linguri de faină în 250 ml de lapte. Pune să fiarbă. Adaugi, cât vrei, unt şi amesteci mereu, până ce sosul s-a subţiat bine. Atunci pui zeama de la o jumătate de lămâie şi un ou, al cărui albuş l-ai bătut până la spumă.

 

Sos tomat

Fierbe o jumătate de oră 500 g de tomate, fără apă, cu un buchet de pătrunjel şi o ceapă. Dacă n-ai tomate proaspete, poţi lua din conserve sau piurea de tomate. Trece prin sită fiertura, adaugă o lingură de făină subţiată în puţină apă. Pune să fiarbă. în momentul servirii, adaugă 15 g de unt.

Sos Andral

-înlocuieşte sosul Béchamel.

Iei 500 ml de lapte, trei linguri de făină, 40-50 g de unt, puţină sare. Când laptele fierbe, subţiază făina cu puţin lapte rece, apoi toarnă amestecul în laptele care fierbe. Lasă să fiarbă 20 de minute şi sărează. Când sosul e fiert, adaugă untul.

Cu acest sos se mănâncă legumele, cărnurile albe fierte, peştele.