Cotlete vegetariene, Orez gratinat, Crochete de cartofi, Pâine de ţelină

Cotlete vegetariene, Orez gratinat, Crochete de cartofi, Pâine de ţelină

Cotlete vegetariene, Orez gratinat, Crochete de cartofi, Pâine de ţelină

produse romanesti

Cotlete vegetariene

Pune într-o cratiţă unt cât două nuci, o ceapă tăiată mărunt, care va trebui să fiarbă încet, două tomate fără pieliţă şi seminţe. După trei sferturi de oră de fiert, striveşte totul într-o strecurătoare. în alt vas, fierbe într-o jumătate de litru de apă uşor sărată 250 g de orez. Când a fiert, amestecă-l cu ceapa şi tomatele, cu 200 g de miez de pâine, pătrunjel şi asmăţui tocaţi, cu trei ouă întregi. Amestecă bine toate acestea şi răstoarnă pe scândura de gătit presărată cu faină. Lasă să se răcească şi taie amestecul în formă de cotlete. Să se prăjească în mult unt sau untură.

Orez gratinat

125 g de orez îl fierbi în apă cu puţină sare; trebuie să fiarbă la bain-marie timp de o oră şi jumătate. Pregăteşte un sos alb cu lapte, cu pătrunjel tocat şi pisat. Să dea în două sau trei clocote. Subţiază două gălbenuşuri în puţină zeamă de lămâie şi adaugă albuşurile bătute spumă. Adaugă acest sos la orez, având grijă să amesteci. Untează un vas pentru gratinat şi răstoarnă înăuntru tot amestecul. Pui deasupra bucăţele de unt şi pesmet. în cuptor, domol, 20 de minute.

Crochete de cartofi

Fierbe un kilogram de cartofi în pieliţa lor. Curăţă, trece-i prin sită şi încorporează-le două ouă întregi, puţină sare şi 20 g de unt. Lasă să se răcească, apoi taie în această pastă crochetele, pe care le arunci în untura fierbinte.

Pâine de ţelină

Ia o ţelină, o jumătate de litru de lapte, 50 g de unt, 150 g de făină, 25 g de griş, trei ouă. Taie ţelină în bucăţi mici, acoper-o cu apă şi las-o să fiarbă trei sferturi de oră. Redu totul în piurea. în altă parte, topeşte 20 g de unt, amestecă-l cu 40 g de faină, adaugă o jumătate de litru de lapte. Vei avea un sos gros. Amestecă sosul cu piureaua, apoi încorporează grişul, galbenul ouălor şi albuşurile bătute spumă. Când pasta este omogenă, toam-o într-o formă untată şi presărată cu griş şi las-o să se coacă o jumătate de oră la cuptor, într-un bain-marie. Scoate din formă, cald fiind, şi toarnă deasupra un sos tomat.