Mazăre verde păstăi, Mazăre verde boabe, Mazăre verde boabe cu şuncă, Mazăre verde boabe cu slănină, Mazăre verde boabe în manieră engleză

Mazăre verde păstăi, Mazăre verde boabe, Mazăre verde boabe cu şuncă, Mazăre verde boabe cu slănină, Mazăre verde boabe în manieră engleză

Mazăre verde păstăi, Mazăre verde boabe, Mazăre verde boabe cu şuncă, Mazăre verde boabe cu slănină, Mazăre verde boabe în manieră engleză

produse romanesti

Mazăre verde păstăi

Cureţi mazărea, o speli şi o prăjeşti în unt; apoi dai un praf de făină, pui puţină zeamă de came, adaugi pătrunjel tocat, sare, piper, puţin zahăr şi laşi să scadă. Dai la masă cu franzelă prăjită sau cu ochiuri.

Mazăre verde boabe

Cureţi mazărea, o pui să fiarbă în apă multă şi o laşi în apă până aproape s-o dai la masă. Atunci o strecori bine şi o pui în unt proaspăt cald: presari zahăr pisat, puţină sare, pătrunjel tocat; salţi cratiţa ca să se amestece bine toate, laşi puţin ca să se topească zahărul şi o dai la masă. Să nu fiarbă deloc în unt.

Mazăre verde boabe cu şuncă

Fierbi mazărea cu apă, cum s-a zis mai sus; apoi o strecori şi o aşezi în cratiţă cu felii de şuncă, pătrunjel, piper, unt şi laşi pe un foc foarte potolit, ca să nu fiarbă. Şunca să fie cam grăscioară.

Mazăre verde boabe cu slănină

Taie în bucăţele slănină de la piept: costiţă afumată. O rumeneşti în unt. Stropeşti cu o lingură de zeamă de came. Pui pătrunjel, foaie de dafin, cimbru, usturoi, câteva arpagicuri şi mazărea. Laşi să fiarbă şi, când mazărea e gata, scoţi buchetul şi serveşti.

Mazăre verde boabe în manieră engleză

Pentru ca să fie bună această legumă trebuie să fie foarte proaspătă. Fierbi mazărea în apă fierbinte sărată, apoi o tăvăleşti în unt. Englezii pun în apă, când fierbe, un buchet de izmă proaspătă.

Mazăre verde boabe în manieră franceză

Pui mazărea în apă, o maniezi cu o bucată de unt şi o ţii la răcoare o jumătate de oră. O pui într-o cratiţă cu puţin din apa în care a stat, adaugi sare, piper şi puţin zahăr. Mai pui un buchet de pătrunjel, o lăptucă şi câteva arpagicuri. Să fiarbă până ce totul e gătit. Scoate atunci ceapa, lăptuca şi pătrunjelul şi, dacă a rămas prea multă apă, lasă să scadă. Termină făcând legătura cu o bucată de unt muiat cu puţină făină.

Mazăre uscată bătută

Se pune mazărea în apă rece să stea o noapte, ca să se moaie şi să elimine unele necurăţenii. A doua zi se aşază la foc în apă fierbinte. Când mazărea începe să crape, pui un praf de sare. Când a fiert pe deplin, o treci, cu zeamă cu tot, printr-o sită, forţând trecerea cu un instrument de lemn. Trecută prin sită o pui iarăş la foc pentru un singur clocot, apoi o baţi cu un făcăleţ aproape o oră, poate şi mai mult, pentru ca să se umfle.

Unii adaugă acestei mazăre şi o pătrime de fasole, pentru ca să-i dea culoarea mai albă şi să-i modifice gustul.

Mazărea bătută se mănâncă adiţionându-i la masă untdelemn sau ulei de in.