Gelatină de curcă, Curcă cu trufe, Curcă umplută gătită muscăleşte, Curcan cu varză acră, Curcan pilaf

Gelatină de curcă, Curcă cu trufe, Curcă umplută gătită muscăleşte, Curcan cu varză acră, Curcan pilaf

Gelatină de curcă, Curcă cu trufe, Curcă umplută gătită muscăleşte, Curcan cu varză acră, Curcan pilaf

produse romanesti

Gelatină de curcă

Jupoaie curca cu un cuţitaş, astfel ca pielea să rămână cât mai mult întreagă. Carnea de pe piept o tai felii lungi şi pătrate, cam de un deget. Toată carnea de pe coapse o toci, mai toci şi o bucăţică de came de viţel, o bucăţică de slănină, 100 g de slănină tăiată în pătrate şi opărită, 100 g de şuncă fiartă, 100 g de şuncă afumată, miez de pâine muiat în lapte, gălbenuşuri, sare, piper şi le pisezi pe toate într-o piuliţă. Întinzi mai întâi peste ea puţină tocătură, apoi peste tocătură pui felii de şuncă, alternând bucăţele din ficatul ei cu feliuţe de şuncă tăiate pătrat şi feliuţe de limbă afumată; aşezi pe deasupra iar un rând de tocătură, fisticuri, feliuţe de castraveţi muraţi şi trufe tăiate felii; răsuceşti frumos pielea, o legi, o coşi, ca să nu curgă umplutura din ea, şi o fierbi.

Curcă cu trufe

Gelatină de curcă, Curcă cu trufe, Curcă umplută gătită muscăleşte, Curcan cu varză acră, Curcan pilaf Taie, jumuleşte şi spală curca, apoi săreaz-o; curăţă şi taie trufele bucăţele; lasă-le puţin la foc cu unt şi pune-le în curcan. Coase curcanul, pune-i feliuţe subţiri de slănină pe piept şi pe coapse, înveleşte-l într-o hârtie unsă, lasă-l 24 de ore la răcoare ca să se parfumeze, apoi pune-l la frigare.

Curcă umplută gătită muscăleşte

Curăţă curcanul, taie-i pielea de pe spinare şi scoate-i osul de la piept; apoi fa o tocătură cu carne de viţel, slănină, ficatul lui, puţin usturoi, pătrunjel. Pisează totul în piuliţă, adaugă trei ouă, o bucăţică de franzelă muiată în lapte, sare, piper, puţină nucşoară rasă, un păhăruţ de rom; curăţă bine trufele, taie-le bucăţele, taie şi feliuţe de castraveţi muraţi în oţet. Umple curcanul, coase-l,  aşază-l într-o cratiţă de o mărime potrivită cu el, pune-i două cepe, o bucăţică de morcov, niţică ţelină, două foi de dafin, slănină tocată mărunt, puţin unt, sare, piper. Rumeneşte la foc iute, stropindu-l cu o jumătate de pahar de vin alb, cu puţină zeamă de came şi lasă-l să se frigă încet, punând foc şi pe deasupra capacului. Gata, îl poţi da la masă cu sosul în care s-a fript, întreg sau tăiat bucăţele.

Curcan cu varză acră

Speli, sărezi bine curcanul, îl piperezi şi-l aşezi la tavă peste varză acră tăiată, în care amesteci piper boabe şi felii de slănină. Aşezi, de asemenea, felii de slănină pe pieptul curcanului şi-l pui la cuptor.

Curcan pilaf

Frigi curcanul într-o cratiţă sau la cuptor, cu două cepe, slănină, puţin unt, o bucăţică de morcov, sare, piper; îl stropeşti cu zeamă de came. Gata, îl scoţi de la foc, strecori prin sită sosul şi-l torni în pilaful ce va fi gata, gătit cu unt proaspăt. Apoi tai curcanul bucăţele, pe care le aşezi peste pilaf. Când orezul va fi aproape gata, amesteci măruntaiele în el.