Supă de dovlecei, Supă de ciuperci, Ciorbă de burtă (schembea), Supă de găluşte de ficat, Ciorbă de peşte de la Dunăre

Supă de dovlecei, Supă de ciuperci, Ciorbă de burtă (schembea), Supă de găluşte de ficat, Ciorbă de peşte de la Dunăre

Supă de dovlecei, Supă de ciuperci, Ciorbă de burtă (schembea), Supă de găluşte de ficat, Ciorbă de peşte de la Dunăre

produse romanesti

Supă de dovlecei

Razi coaja de la dovlecei, îi scobeşti şi îi umpli iarăşi cu ce ai scos din ei, amestecat cu miez de franzelă, cu tocătură de came de miel în care amesteci un ou sau două, după cantitate, sare, piper, puţin orez şi pătrunjel. Aşezi dovleceii umpluţi în oala cu zeamă de came şi îi laşi să fiarbă, adăugând puţin orez, sare, piper, ceapă tocată mărunt şi coaja de la o jumătate de lămâie. Când carnea este fiartă, dai la masă. Se pune în zeamă, să fiarbă înainte, zarzavatul de supă, apoi se pun dovleceii, care se pot pune şi cu apă în loc de zeamă de carne.

Mulţi servesc această supă cu aguridă. Se fierb boabele de aguridă cu puţină apă, apoi se zdrobesc şi se strecoară zeama lor peste ciorba de dovlecei.

Supă de dovlecei, Supă de ciuperci, Ciorbă de burtă (schembea), Supă de găluşte de ficat, Ciorbă de peşte de la DunăreSupă de ciuperci
Spală, curăţă şi taie ciupercile bucăţi, rumeneşte-le în unt şi presară-le cu faină. în urmă le pui sare, piper, puţin pătrunjel tocat, puţin usturoi tocat şi fierbi totul în zeamă de carne sau în zeamă de mazăre sau chiar în apă simplă. Unii pun, înainte de a servi, puţină smântână. Mulţi le servesc eu borş fiert. în acest caz, se dă la masă cu puţin leuştean tocat.

Ciorbă de burtă (schembea)

Se ia burtă şi picioare de vacă. Cantităţile, la discreţie. Să zicem: 2 kg de burtă, unul de mure şi un picior. Să se cureţe bine, să se spele în mai multe ape, opărindu-le; oasele piciorului le spargi, pentru ca să iasă cuprinsul lor. Pui toate acestea într-o oală cu apă; apa să acopere carnea. Se adaugă o căpăţână de usturoi necurăţată, o ceapă întreagă, un morcov, 2-3 foi de dafin, piper negru boabe, sare şi o bucată de seu de vacă. Acoperi oala şi laşi să fiarbă uşor. Atunci se strecoară zeama printr-o sită deasă, iar seul îl freci pe sită cu o lingură, ca să iasă grăsimea. Burta se taie în bucăţi subţiri cum e cartoful pai. Se pune iarăşi în oală, se toarnă peste came zeama în care a fost. în altă parte pui: 4-5 gălbenuşuri, o jumătate de castron de iaurt, o jumătate de lingură de faină şi se freacă toate împreună. Pe urmă se iau din ciorbă 2-3 linguri şi se toarnă peste aceste ouă, se strecoară prin sită în oala cu ciorbă. Torni şi o cantitate de oţet de vin, după dorinţă. Să nu stea pe foc iute, căci se taie.

Supă de găluşte de ficat

Ficatul de vacă îl razi şi îl treci prin sită, apoi rumeneşti ceapă în unt, adaugi şi ficatul, pentru ca să-l rumeneşti în acelaşi timp. Scoţi de la foc ş\ adaugi: un ou întreg bătut, pătrunjel tocat, miez de pâine muiat în lapte sau zeamă de carne. Pui iarăşi la foc. Ficatul îl faci găluşte şi le pui, una câte una, când fierbe zeama. Piper cât de mult. Să fiarbă 15 minute.

Ciorbă de peşte de la Dunăre

Rumeneşte în untdelemn 3 cepe, 3 bucăţi albe de praz, o ţelină, 4 tomate fără pieliţă şi seminţe. Aruncă în cratiţă şi 3 căţei de usturoi striviţi şi umple cu 3 litri de apă. Pune sare şi piper. Curăţă un kilogram şi jumătate de peşti diferiţi, după cum ţi-e pofta. Pune peştele în cratiţă să fiarbă 20 de minute, apoi trece lichidul prin sită în altă cratiţă.

Serveşte foarte cald.